Здравейте, скъпи мои! Исках да ви споделя какво се случва при мен с теглото, с което винаги съм се борила и как постигам успехи в последните месеци.

Представям ви, мисля, една по-нестандартна гледна точка и опит в отслабването. Или поне аз не съм попадала преди на подобен метод – всичко е диети, теглене на грамове храна, броене на калории, ограничаване от всички вкусни неща.. пробвала съм ги всичките толкова пъти и резултатът винаги е бил връщане на килограмите след известно време. Аз самата тествам този начин на хранене само от 6 месеца, което в перспективите на продължителността на един човешки живот е нищо, но за сега съм спокойна и мисля, че мога да сваля всичките си излишни килограми и после да поддържам здравословното си тегло по този начин. Моля, имайте предвид, че не съм лекар, нито диетолог, така че имате избор дали да приемете или отхвърлите това което ви споделям. Със сигурност обаче си струва да пробвате преди да решите да ядете само салата и извара в следващите няколко месеца..

Ако някой от вас се интересува от болницата и лекарите, за които говоря във видеото – аз бях при д-р Влахов в отделението по затлъстяване в Болница СофияМед.

Далеч съм от идеята да възхвалявам прекомерно или да казвам, че е невероятно, защото си имаше и своите неприятни моменти, НО хората си свършиха основната работа – да направят изследванията и да дадат препоръки за начина на живот и хранене. Не е от съдбовно значение да си направите изследванията през този лекар и в тази болница, макар че аз бих продължила да се обръщам към него. Можете да помолите личния си лекар да ви насочи към ендокринолог, който би могъл да ви помогне. Важното е да направите изследванията, ако сте решили да предприемете отслабване и промяна в начина на живот.

Диетоложката, с която разговаряхме беше Галя (Галина) Вутова. За мен жената сподели много смислени неща, много от които не бих могла да пресъздам коректно за съжаление. Основното обаче беше методът „Шепи, длани, пръсти“, за който ви обяснявам във видеото. Знам, че звучи доста абстрактно, но тук е моментът да ви дам примерното меню, което тя ни даде. ИМАЙТЕ ПРЕДВИД това е меню, което тя препоръча за хора с диабет/инсулинова резистентност. При здрави хора могат да се похапват повече неща, стига да са в умерени количества.

Закуска:
– 2 филии пълнозърнест хляб* филия колкото дланта
– Протеин – парче голямо колкото дланта, дебело колкото малкия пръст – сирене, шунка, кашкавал (ама по-тъничко, че е по-мазен) ИЛИ 1 шепа извара (може овкусена с маслини, краставица, гъби, авокадо)

* Всички, които искаме да отслабнем, трябва да се опитаме колкото е възможно да изключим бялото брашно във всичките му форми от менюто си. Когато свалим желаното тегло и само поддържаме, можем да си хапваме в умерени количества и продукти с бяло брашно в тях! Йей, баничка ♥

Обяд 1:
– Супа с месо/зеленчукова
– Сирене – колкото дланта
– 1 филийка хляб

Обяд 2:
– Салата 2 шепи
– Картофи, ориз, боб, леща, грах – една шепа
– Месо, сирене, риба – колкото дланта

*** 1 шепа картоф/ориз = 1 филийка хляб ***

Следобедна закуска:
Шепа ядки
Шепа плодове
1/2 длан нещо със захар

Вечеря:
– Зеленчуци/салата – 2 шепи
– Месо или риба – колкото дланта ИЛИ 1-2 яйца
– Филийка хляб

Алкохол:
30/50 мл. твърд алкохол ИЛИ 1 бира ИЛИ 150 вино
Вечер без бира.

Разбира се това е само примерно меню, нахвърляно много образно. Надявам се, че ви дава добра идея за принципа на храненето. Ако има много въпроси под видеото, ще се опитам да ви снимам „Какво ям в една седмица“ или дори две седмици, за да добиете идея аз горе долу как разпределям останалите храни.

Точно тук при добавянето на други храни и промяната в количествата идва кантара, за който си говорихме във видеото.. с много мъка признавам, че приятелят ми беше прав, когато казваше „кантара си показва дали хапваш повече или по-малко от необходимото на тялото“. Като споменаваме тази тема, ако не ми/ни вярвате и идеята за теглене всеки ден ви звучи налудничева, можете спокойно да прочетете научни изследвания по темата. Има ги в гугъл, ако потърсите „weighing daily studies“ или нещо подобно.

Както написах и във видеото НЕ става въпрос за обсесивно теглене и самобичуване, ако не сме свалили или сме качили някой грам. НЕ става въпрос да се самообвиняваме и да се чувстваме зле от цифрите. Целта е да опознаем собственото си тяло и да можем да го поддържаме здраво и във форма до края на дните си.

Мисля, че това е всичко, което исках да добавя, ако имате въпроси, цъкайте на видеото и ги оставете в коментарите!

Надявам се, че ще ви бъде полезно! Успех и не забравяйте, че сте по-красиви, отколкото мислите, по-талантливи отколкото предполагате и по-обичани отколкото можете да си представите!

Коментари

One thought on “Как отслабнах с 13кг. за 6 месеца без диета?”

Comments are closed.